Drop zona – obecně

    194

    Dobrý den,
    dnes jsem tuhle jamku hrál (Beřovice 9) a napadly mě další souvislosti.

    1. Vpravo od jezera je příkop značený jako červená voda. Jak prosím řeší pravidla, na kterou vodu se vztahuje drop zóna? Nepamatuji se, že bych někde v místních pravidlech četl „drop zóna je platná pro tuto konkrétní oblast (vodu)“. Tzn. že v tomto konkrétním případě v Beřovicích mohu jít hrát z drop zóny i v případě, že jsem zasáhl červenou vodu (příkop vpravo)?

    2. Jestliže drop zóna není vztažena ke konkrétní vodě, mohu na jamce cíleně vyhledat z odpaliště kteroukoliv vodu, zasáhnout ji a následně si jít dropnout do drop zóny. Při hraní popisované devítky v Beřovicích by to znamenalo z odpaliště zacílit jakoukoliv vodu a po jejím trefení si v klidu hrát cca 100m třetí do greenu.
    To asi ne. Ale jak je to správně dle pravidel?

    Děkuji za vysvětlení.

    Radek

    Odpověď na dotaz

    Dobrý den Radku.

    Nebudu se držet struktury dotazu a odpověď namíchám.
    Je potřeba znát znění místních pravidel a podle nich postupovat. Technicky – pokud by místní pravidla byla napsána nesprávně – by bylo možné při zasažení ‚jakékoliv vody‘ na devítce jít rovnou do dropzóny. Jak píšu, kdyby nesprávně bylo uvedeno například „…hráč smí v případě, že se jeho míč nachází v trestném území, postupovat podle Pravidla 17 nebo využít dropzónu…“, pak by – proti zdravému rozumu, bylo opravdu možné třeba jenom zahrát chip do ‚vody‘ vpravo a nakráčet si vesele do dropzóny na třetí. A bylo by to opravdu v souladu s místní úpravou Pravidel pro danou situaci. Pokud v ‚Beřkách‘ pro devítku nemají nijak upřesněno, pak je to skutečně možné. Byť bych o tom dost pochyboval (prezidentem klubu je Aleš Libecajt, který čtyři roky zastupoval EGA a CGF v Rules Committee R&A), je možné, že v Beřovicích něco přehlédli.
    Závěrem doporučení postupu. Když jdu hrát (jak turnaj, tak i jen pro legraci), vždycky si přečtu Místní pravidla. Ne, není to proto, že jsem rozhodčí, je to proto, že je chci dodržovat. A pak je prostě dodržuji. Stejně, jako před lety v Cihelnách na desítce, kde byla deset metrů od greenu dropzóna pro celou (!!!) vodu vpravo. Zahrál jsem nehezký výhoz a pak se prostě posunul o dobrých sto metrů dopředu a hrál třetí jako chip na green, abych sejvnul par pětimetrovým puttem. Hned po dohrání jsem přes recepci nechal vzkaz s návrhem řešení.

    Díky za váš dotaz Radku. Týká se situace, která není úplně obecná, ale nastat v praxi může. Hezkou hru.

    Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!