Kameny na odpališti u sebe

    154

    Dobrý den pane Jone,

    předem bych chtěl poděkovat za vaší poradnu, ze které velmi často čerpám a doplňuji své neznalosti z golfových pravidel.

    V rámci jedné z posledních her jsem narazil na situaci, která mi trochu vrtá hlavou, jak by se řešila v rámci například zapisování nesoutěžního výsledku na úpravu HI. Předpokládám, že v turnaji by tato situace nenastala.
    Na nejmenovaném hřišti hraji dle svého handicapu z bílých odpališť. V den, kdy jsem hrál však na všech jamkách byly bílé kameny dané jakoby u sebe, na straně odpaliště (ostatní odpaliště byla v pořádku). Bohužel nevím z jakého důvodu, střih trávy to nebyl, zatravňovaní také ne, oprava také ne. Hrál jsem sám, tak jsem situaci neřešil, do klubovny nevolal (odbavuji se automaticky na první jamce) a Maršála jsem nepotkal, hrál jsem jen 9 jamek v rychlém tempu. Co tedy nikdy nenastalo z bílých odpališť, že by míček protnul spojnici mezi kameny. Znamená to tedy, že nebyl uveden do hry? Jak bych měl postupovat v případě zapisování nesoutěžního výsledku na úpravu HI? Svým HI bych měl na daném hřišti hrát z bílých, měl bych hrát tedy ze žlutých a při odevzdání karty toto uvést, aby se upravil vůči tomu i HI dle výsledku?
    Chápu, že tato situace pravděpodobně jen tak nenastane, ale i tak by mě řešení zajímalo.
    Moc vám děkuji za odpověď. Mějte pěkný den.

    S pozdravem
    Pavel

    Odpověď na dotaz

    Dobrý den Pavle,

    Pro jistotu jsem kontaktoval předsedu Hendikepové a normovací komise ČGF Dalibora Procházku, abych si ověřil, jak je to potenciálně s hrou na úpravu HCP. Hlavně proto, že se v novém světovém systému mnoho věcí měnilo i v přístupu jaká kola by se správně měla na úpravu Hcp počítat, tak abych něco neposoudil nesprávně.

    Pravidlově (řekněme při turnaji) je nemožné za takových podmínek hrát. Hráči MUSÍ kontaktovat rozhodčí / soutěžní výbor a zjednat nápravu předtím, než kdokoliv odehraje. Hřiště by bylo nezpůsobilé ke hře. Pro běžný neturnajový provoz je možné ignorovat umístění kamenů, ale je určitě dobré zjistit, jestli nejsou ty kameny odstraněny z nějakého specifického důvodu. Někdy jím může být i fakt, že jsou bílá odpaliště „šetřena“ pro nadcházející významný turnaj (ať už amatérský, nebo profesionální) a greenkeeper nechce, aby se z nich hrálo.

    Dalibor Procházka ohledně hry na úpravu handicapu zmiňuje následující: „Takhle výsledek nebyl uhrán v souladu s pravidly golfu a tak nemůže ani být uznán jako hendikepově přípustný.“ a dodává, že je v takovém případě (hra na úpravu handicapu) vždy potřeba kontaktovat příslušnou osobu (recepce, maršál, rozhodčí, greenkeeper…)

    Děkuji za dotaz a hezkou hru Pavle!

    Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!