nechtěný pohyb míče, úprava hrany jamky, pitchmark

    298

    Dobrý den,
    Mám pár nejasností ohledně pravidel. 1. se týká pohybu míčku, když mám založeno a začnu se napřahovat a míček se vlivem uvolnění stlačené trávy nepatrně pohne, vadí to nějak? A jestliže se pohne již při zakládání hole, také samozřejmě bez dotyku míčku, jen vlivem nejčastěji trávy či klacíku? Jsem dost perfekcionista, proto se na to ptám, je mi jasné, že většina lidí tohle neřeší, stejně jako můj druhý dotaz. Který je, když mám pocit, že při vytahování míčku z jamky, zavadím o hranu, mám ji pak ,,spravit“, nebo nechat tak jak následně je. Jak říkám jsem perfekcionista, takže nad tím přemýšlím skoro po každém vytahování míčku z jamky. A ještě jeden dotaz, mohu vypíchnout vlastní pitchmark, když je v zamýšlené dráze puttu?
    Moc děkuji za odpovědi.

    Odpověď na dotaz

    Dobrý den, Perfekcionisto… (jinak vás bohužel oslovit neumím… :))))

    1. Pokud začnete nápřah a míč se díky uvolnění stlačené trávy pohne (a zastaví se na jiném místě – stačí třeba jeden dimpl – tak zní definice situace, kdy se míč pohnul), pak dostanete trestnou za pohnutí míčem ve hře. Nedostanete ale trestné za hru z nesprávného místa, pokud jste ránu nepřerušil a dokončil. Takže výsledek je jedna trestná.
    2. Pokud se míč pohne při zakládání hole, dostanete taky tu jednu trestnou za pohnutí míčem ve hře, ale navíc musíte míč vrátit na původní místo. Když to neuděláte a odehrajete míč z nové polohy, ve které se zastavil, dostanete dvě za hru z nesprávného místa a ta jedna za pohnutí už se nepočítá. Takže výsledek jsou dvě trestné.
    3. Když při vytahování míčku z jamky škrtnete o hranu a máte potřebu to po sobě opravit, pak je to naprosto v pořádku a prosím nebojte se tak učinit.
    4. Nejenom vlastní ale jakýkoliv pitchmark na greenu smíte opravit kdykoliv.

    Rádo se stalo

    Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!