Patrick Reed

    261

    Dobrý den pane Jone,
    Jak posoudíte Vy situaci na 10. jamce Farmers Insurance ?
    Děkuji Ivan

    Odpověď na dotaz

    Dobrý den Ivane.

    Pro čtenáře, kteří netuší, o jaký případ se jedná, sem dám takové shrnutí, které připravila stanice CBS. Je v něm všechno. Úplně všechno. Snad pro anglicky nehovořící budou chybět titulky. Ale to nevadí, vám, kdo nemluvíte anglicky, snad přiblíží můj výklad celou situaci dostatečně.

    nejdřív link:

    Takže z pohledu hráče:
    Zahrál jsem, nevidím co se děje s míčem, přijdu, označím míč, zvednu a zjistím, že je v důlku, který je pod úrovní země, můj míč je zabořený. Beztrestně dropnu do výseče jedné hole od nejbližšího místa úlevy, které je přímo za zabořeným míčem (pitchmarkem). Pokud jsem míč před zvednutím označil a neočistil ho předtím, než jsem zjistil, že byl zabořený, nemám žádný trest.
    Pastičky:
    Míč teoreticky nemusí být zabořený ve vlastním důlku, což se právě ověřuje tím, že se zjišťuje, jestli míč po dopadu odskočil, nebo ne. Jestliže není zabořený v důlku., který vlastním dopadem vytvořil, není možná beztrestná úleva. Nicméně míč zabořený po odskoku ve vlastním důlku až po jednom nebo dokonce více odskocích je možná, ale velice nepravděpodobná rarita.
    Otázka na ‚ballspottera‘, zda viděla míč odskočit, je správný postup ze strany hráče. Dobrovolnice odpovídá že míč odskočit neviděla. Reed se s tím spokojí – logicky. Správná otázka by měla být ‚Viděla jsi ten míč dopadnout?‘ Nejspíš by se tak dočkal odpovědi ‚Ne, neviděla jsem ho dopadnout, jen jsem ho slyšela, šla jsem se podívat a tady jsem ho našla…‘ Pak už by ale byl na místě opatrnější přístup i postup. Včetně rozhodčího.
    Tak, jak byly dialogy mezi účastníky vedeny, se jeví být všechno v souladu s vyjádřením Kena Tacketta, že vše proběhlo – v daném čase a za konkrétních okolností – naprosto v pořádku a v souladu s Pravidly golfu.

    Jak se dostat k situaci, která bude – řekněme – pro diváky ‚čistá‘:
    Budu to brát z pohledu svého, už proto, že jsem v podobné situaci (tedy myslím zabořený míč) byl nesčetně krát. Rozhodčí se vždycky může ptát stejných účastníků provozu na stejné věci, jako hráč. ‚Investigace‘ zahrnuje vždycky co nejvíc dostupných popisů od potenciálních svědků. Nemám rád ‚co kdyby situace‘, ale sklouznu do ní teď. Kdyby se rozhodčí zeptal dobrovolnice zda viděla míč dopadat, dozvěděl by se, že ne. Imaginace hraje významnou roli. Už tady by mohl úspěšně zariskovat a drop nepovolit. Kdyby chtěl být super precizní, zavolal by kolegu rozhodčího sledujícího přenos, a dostal by informaci, že míč viditelně po dopadu odskočil. Pokud bylo všude okolo sucho, pak nebyl míč Patricka Reeda zabořený ve vlastním důlku rovná se žádný free drop.
    Ale naprosto chápu, že se vše odehrálo, jak se odehrálo. I s konečným výsledkem.

    Ivane, díky moc za dotaz, hodně zdraví!

    Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!