Přeletěl nebo nepřeletěl?

    148

    Dobrý den Michaeli,
    Díky za skvělou poradnu. Můj dotaz se vrací k oblíbenému tématu „Provizorní míč“.
    Podle 18.3.a hráč nemůže hrát provizorní míč, jestliže ten původní může být ztracen pouze v trestné oblasti. Přitom tato situace nastává často na „vodních“ jamkách – namátkou beřovická dvojka. Po drivu míček letí přes vodu, ale není vidět ani cáknutí, ani poskakování za vodou. „Dej si radši provizi“ řeknou spoluhráči. Je toto správný postup? A nebo bych se v případě, kdy jde o regulérní turnaj a nikoli jen o „kávu po hře“ měl jít nejprve přesvědčit, zda je míč ve hře a pokud ne, pak teprve postupovat dle pravidla o míči ztraceném v trestné oblasti…
    Děkuji za odpověď
    Martin T.

    Odpověď na dotaz

    Dobrý den Martine.

    Vaši větu Podle 18.3.a hráč nemůže hrát provizorní míč, jestliže ten původní může být ztracen pouze v trestné oblasti. bych si dovolil přeformulovat. Já chápu, co přesně myslíte. lepší pro naši potřebu bude Pokud je míč nade vší pochybnost ztracen v trestné oblasti, hráč nesmí hrát provizorní míč.

    A teď k postupu a vice versa. Jakmile existuje jakákoliv možnost, že se míč ztratil mimo trestnou oblast, hráč má právo hrát provizorní míč. Příklady:
    Na vzdálené hraně rybníka je rákosí, míč dopadá po slabé (nebo naopak riskantní) ráně někam na rozhraní vody a půdy. Kvůli trajektorii a vysokému rákosí (keř…) není zcela jasné, kde míč skončil. Hráči se na sebe dívají a krčí rameny, klasická situace typu „a teď babo raď“.

    Situace číslo jedna – nikdo neví, jak to za rybníkem vypadá. Jestli je tam fairway, vysoký rough, aut… Existuje reálná možnost, že je míč ztracen mimo trestnou oblast, hráč smí hrát provizorní míč.
    Situace číslo dvě – přímo ve směru, ve kterém se míč nad vodou pohyboval, je krásně posekaná široká fairway. Míč je tudíž buď ve vodě, protože nepřeletěl, nebo na fairwayi. Hráč nesmí hrát provizorní míč. Půjde – bohužel – dopředu a zařídí se podle situace. Ano, hodně to zdržuje hru. Ale takhle vypadá správný postup. Takže neotálím a spěchám (neříkám nic o běhu, byť se mu meze nekladou) zjistit, jestli je vše v pořádku nebo jestli se budu muset vracet zpátky za rybník.

    A něco ze života. Prosím berte v potaz, že historka se řídila Pravidly vydanými v roce 2012! Nicméně na principu, který souvisí s vaším dotazem, Martine, to nic nemění. Je to spíš ukázka toho, jak může být přímá filozofie klamná.
    Při Grand Finále Pilsner Urquell Czech PGA Tour na Kaskádě mě zavolal Petr Mrůzek. Jeho míč byl na devítce (Kamenná) za červenými kolíky, které pro běžnou hru znamenaly biotop a tudíž zákaz vstupu a hry. Pro náš profesionální turnaj jsme od majitele, vedení hřiště i superintendanta dostali zelenou a mohli jsme tuhle část hřiště hrát jako klasickou podélnou vodu. Petr se ujistil, že může míč hrát, jak leží. Řeč těla po jeho druhé ráně na paru pět byla lehce čitelná a mocné cáknutí v rybníku, který je pár metrů před okrajem greenu potvrdilo to, že netrefil, jak by chtěl a potřeboval. Rozhodl se dropnout uvnitř a hrát další bez úlevy od vodní překážky. Malinko ránu vyhodil doprava vedle greenu ale délku měla o hodně lepší. Za pár minut na mě opět volal. Když jsem zastavil bugynu ukazoval prstem na jeho první míč, který ležel zhruba metr od jamky. Jak se tam dostal se mě nikdo neptejte. A jsem si stoprocentně jistý, že kdyby se Petr tehdy zeptal, jestli může hrát provizorní míč, slušně bych ho požádal, ať si nedělá legraci.

    Martine, je potřeba rychle, ale kvalitně posoudit, co se s míčem mohlo stát. A pak už jen postupovat podle jednoho ze dvou příkladů uvedených výše.

    Díky za pochvalu poradny, za váš dotaz a přeji hezkou hru!

    Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!